Nemzetközi találkozó Hamburgban

Az Erasmus+ pályázat programja immár negyedik állomásához érkezett. Törökország, Magyarország (Sarkad), Olaszország után Németország következett.

Október 8-án az Ady Endre - Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium három diákja, Nagy Fanni, Juhász Evelin és Sajti Réka Gerebenics Róbert tanár úr vezetésével szállt fel a budapesti repülőtéren a Hamburgba induló járatra.

Küldöttségünket a német vendéglátók nagy szeretettel fogadták városukban, mint ahogy a többi országból érkezetteket is. A diákok különböző családoknál, a tanárok pedig szállodában lettek elhelyezve.

Hétfőtől szerdáig a fiatalok különböző foglalkozásokon vettek részt. Általában vegyes (nemzetközi) csapatokban dolgoztak. Ismerkedtek a helyi szokásokkal, hagyományokkal. (Még német néptáncot is oktattak nekik.) Olyan is volt, amikor egy-egy ország csapata saját hazájával kapcsolatban nyújtott ismereteket a többieknek. A mi lányaink vallásunkat és Széchenyi Istvánt mutatták be.

Kedden a szervezők nagy fogadást rendeztek, ahol iskolánk rövid bemutatkozására, bemutatására is sor került.

Szerdán hamburgi városnézés következett, kikötői látogatással és hajókázással egybekötve.

Pénteken vonattal utaztak Lübeckbe, ahol a városnézéshez játékos feladatokat kapcsoltak a szervezők. Alkalom nyílt ajándékok vásárlására is. Az este még „nem hivatalos” házibulit is tartogatott a fiatalok számára.

Szombaton repülővel érkeztek vissza Budapestre. A fővárostól Sarkadig az autóban bizonyára volt miről beszélgetni, hiszen annyi szép, maradandó élményben volt részük a hét folyamán.

Az Erasmus+ következő úti célja Anglia lesz. A leendő kiutazók nagy lelkesedéssel várják az újabb kalandokat.

Nagy Ferenc