Iskolatörténet

Alapítás; A felcseperedés évei

Alapítás

Már 1952-ben felvetődött a gimnázium létesítésének gondolata. A járás nagy területű Okány, Kötegyán, Sarkadkeresztúr, Zsadány, Biharugra, Méhkerék, Újszalonta, Geszt, Mezőgyán, Nagygyanté;  a területről a gimnáziumba jelentkezők száma évről-évre nőni fog; a község gimnáziumával a járás művelődési központja is lenne - ezek a szempontok a gondolatot tetté érlelték. A községi Párt, a Cukorgyár, a Földműves Szövetkezet, a Posta, a Gépállomás és a járási DISZ szervezet kérésére az Oktatásügyi Minisztérium 1953-ban engedélyezte a gimnázium létrejöttét. A gimnázium hivatalos neve: ÁLLAMI ÁLTALÁNOS GIMNÁZIUM SARKAD.

1962 - 1976 Mezőgazdasági szakképzés

"Állítani merjük, hogy talán nincsen tartomány egész Európában, hol az okszerű mezőgazdasági ismeretek terjesztésére nagyobb szükség volna, mint hazánkban" (Kossuth Lajos) Sarkad és vidéke alapvetően mezőgazdasággal és mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkozó és abból élő terület volt évszázadokon át. Ma is a termőföld a legnagyobb kincs. E kincs azonban akkor ragyog, ha művelt fők kezébe kerül, akik képesek azt évtizedeken, sőt évszázadokon át jól művelni.

1976 - 1987 Postaforgalmi szakképzés

A mezőgazdasági szakképzés objektív feltételei a korábbi években egyre javultak, mintaszerű gyakorlatkert alakult ki, szerény, de elegendő gépparkkal. Ugyanakkor a végzettek elhelyezkedése és a nehezedő beiskolázás az iskolavezetésnek nagy gondot jelentett, ezért is döntöttek profilváltás mellett. De milyen legyen ez a váltás?

Feliratkozás Iskolatörténet csatornájára