Diákélet

Valentin napi farsang

Iskolánkban, a kéttannyelvű képzésben résztvevő diákok minden évben megünneplik a szerelmesek napját, a Valentin napot. Ebben az évben rendhagyó módon ezt a rendezvényt összekötöttük a farsanggal, és a gimnázium összes diákja részt vett a programon, amelyet 2022. február 14-én tartottunk.

A sarkadi gimnázium Erasmus+ projektjének első nemzetközi találkozója sikeresen zárult

Jászvásár (Iași) 2019. december 1-7.

Első nap: nagy izgalommal indultunk el reggel 7 órakor az Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium elől. Négy diák és két kisérő tanár. Nagyon szép idő volt és az út is változatos volt – síkság, dombok hegyek. Útközben többször megálltunk, reggelizni, ebédelni, pihenni. Voltak olyan települések ahol csak románul beszéltek, de több diák meglepetésére több helyen nagyon szépen tudtak magyarul is. Este későn érkeztünk meg , elfoglaltuk  a szobánkat az Astoria hotelben.

Második nap: reggel 9 órakor találkoztunk a hotel mellett az Unirea téren, helyi idegenvezető várt bennünket. Az idegenvezető segítségével meglátogattuk a régi Jászvásár történelmi központját, nagyon sok új ismeretet szereztünk. Megismertük a város fontosabb történelmi helyeit. Programban minden országot (Magyarországot, Olaszországot, Görögországot, Németországot és a házigazda Románia) egy- egy csapat képviselte. A programok közös nyelve az angol volt.

Az első nemzetközi találkozó a sikeres Erasmus+ pályázatban

December elsején intézményük négy diákja és két tanára, Szőke Csaba projektvezető és Molnár István a hideg ellenére nagy lelkesedéssel indultak el a romániai Iasi városába az Erasmus nemzetközi pályázat első állomására. Az úton gyönyörű tájakon haladtunk keresztül, majd az esti órákban érkeztünk meg szállásunkra a Hotel Astoriába.

Másnap reggel a főtéren találkoztunk a többi ország (Németország, Görögország, Olaszország) és a vendéglátó iskola diákjaival. A városnézésen megismerkedtünk a legfontosabb történeti, kulturális emlékekkel. Ezután az iskolában fogadtak bennünket ünnepélyesen, majd minden ország bemutatta saját országát, városát, iskoláját. A bemutató prezentációja angol nyelven készült, mivel a hivatalos nyelve a projektnek ez volt. Az elkövetkező napokban még rengeteg program volt. Például diákjaink helyi néptáncot tanultak, helyi ételekkel ismerkedtek, társadalmi szerepjátékokat adtak elő, a helyi kultúrpalotába látogattak, a témához kapcsolódó fotókiállításon vettek részt, ellátogattak a helyi egyetem könyvtárába, ahol gyönyörködhettek a város panorámájában, kiválasztották a pályázat logóját, amit a diákoknak kellett korábban elkészíteni.

Fotózás a kollégiumban

A szalagtűző ünnepség előtt néhány nappal kollégiumunkban fotózást szoktunk szervezni. Ilyenkor a végzős lányok magukra öltik a keringőre bérelt ,,menyasszonyi” ruhát, a fiúk pedig új öltönyünket. Szólóban, párban, csoportban, szobatárssal, baráttal, barátnővel, nevelővel, komolyan vagy játékosan, viccesen kerülnek lencsevégre a ,,pózolók”.

Nagy ferenc

Karácsony a kollégiumban

A téli szünet előtti héten a kollégiumban karácsonyi ünnepséget tartottunk. Ady Endre Karácsonyi rege című gyönyörű verse Szabó Gyula tolmácsolásában a régi karácsonyok hangulatát varázsolta elénk.

Sárközi Anna, a gimnázium intézményvezető asszonya és Molnárné Juhász Annamária, a szakképző iskola intézményvezetője köszöntötte a diákokat.

Télapó a kollégiumban

Ahogy az minden évben lenni szokott a kollégiumban december elején, az idén is elindult a ,,stáb”: Mikulás, Mikulásné asszonyság, a krampuszok és a fotós (hogy az utókor számára megörökítse az eseményeket). A csomagért cserébe műsort is adtak a szobák lakói. Néhol szép dal, fényárban úszó szoba és finom sütemény várta a kis csapatot, máshol pedig hathatós krampuszi segítségére volt szükség még a ,,Hull a pelyhes” elénekléséhez is. No, de semmi baj, a végén mindenki megkapta a csomagját.

Nagy Ferenc

 

Ady-hét 2019 - 4. nap (csütörtök)

A 2019-es Ady-hét csütörtöki napja volt talán a legizgalmasabb, legélvezetesebb pontja a hétnek a diákok számára. A gimnáziummal szemben lévő Bartók Béla Művelődési Központban került sor az Ady-gálára. Minden osztály készült egy műsorral, amit elő kellett adni az intézmény tanárai és diákjai előtt, valamint az osztályok közötti vetélkedőben is megmérettethették magukat osztályonként hat fővel. Az osztályok közötti vetélkedőn különös feladatok váltották egymást, a diákoknak például rajzfilmslágereket kellett felismerni, puffasztott kukoricából kellett autót készíteni, valamint fel kellett ismerniük tanáraik gyermekkori fotóit. Az osztályműsorok is színesek, ötletesek voltak. Az osztályok műsorai után következett az egész heti programok eredményeinek kihirdetésére is.

Ady-hét 2019 - 3. nap (szerda)

A 2019-es Ady hét harmadnapján került sor a minden évben megrendezett Ady-kupára, ahol négy gimnázium, az Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium, a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Kollégium, a Nicolae Bălcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, valamint a Karácsonyi János Katolikus Gimnázium lány és fiú röplabdacsapatai versenghettek egymással. A küzdelmek többnyire szorosak voltak, a diákok számára rendkívül izgalmas esemény volt.

Ady-hét 2019 - 2. nap (kedd)

Az Ady -hét második napján is színes programok követték egymást.

Az első program egy előadás volt a Művelődési Ház nagytermében „ A fizika csodája” címmel. Az előadó Tóth Pál, matematika és fizika szakos tanár volt, aki különleges kísérletekkel kápráztatta el a hallgatóságot, melyekbe sokszor a nézőközönség tagjait is bevonta. Nemcsak a hangok (és hangszerek) furcsa és különleges világába nyerhettek bepillantást iskolánk diákjai, hanem az energia természetéről is sok hasznos és meglepő információt tudhattak meg. Délután a városi könyvtárban kezdődött a szakgimnázium 10. A osztályának programja, amelyen a versenyzőknek egy száz kérdésből álló kvízben kellett megmérettetniük magukat. 

A 11. A osztály „Pókerklub”-ot szervezett, amelyen a fiúk hagyományos pókert, a lányok egy csótánypóker nevű, hasonlóan blöffölésre alapuló kártyajátékot játszhattak. A terem végig nevetéstől volt hangos.

Ady-hét 2019 - 1. nap (hétfő)

2019. november 18-án, a hagyományainkhoz híven, megkezdődött iskolánkban az Ady-hét. Az idei Ady-hét különleges, mivel idén van Ady Endre halálának századik évfordulója. Tizenegy órától az intézményünk előtt álló, Adyt ábrázoló szobor előtt megkezdődött az esemény megnyitója, egyben a kulcs átadása a diákigazgatóknak, Szegedi Bernadett és Trungel Mihály 12. C osztályos tanulóknak. A diákigazgatók ismertették a hét színes programjait, ezt követően az osztályok képviselői virágokat helyeztek a szobor elé. 

14:00 órától párhuzamosan két program vette kezdetét a 10. A osztály szervezésében. Iskolánk konferenciatermében került sor a szavalóversenyre, melyen általános iskolás diákok és gimnáziumunk tanulói vettek részt. Ez alatt a 10. A osztálytermében folyt a filmkvíz: 10 filmjelenetből kellett 10 perc alatt a filmek címét kitalálni 2 fős csapatokban. Sokan megjelentek, jó kedvben zajlott az esemény. Eközben a szakgimnáziumban Just Dance party, lázas táncverseny folyt szintén 14:00 órától.

Oldalak

Feliratkozás Diákélet csatornájára