Kollégium

Kollégiumi ballagás

Április 27-én délután a kollégiumban kollégiumi ballagás keretében búcsúztunk el végzős diákjainktól.

A virágok és a batyuk átadása után a ballagók végigjárták a szobákat, majd megérkeztek az ünnepség helyszínére. Elsőként Bertalanné Bujdosó Tünde nevelőtanár egy verssel köszöntötte az ünnepelteket, majd Sárközi Anna intézményvezető beszélt az itt töltött évekről, és a jövőjükre vonatkozó tanácsokkal látta el a fiatalokat.

Balogh Endre tanár úr a ballagási szokásokat elevenítette fel, és hangsúlyozta az ünnep fontosságát. Az alsóbb évfolyamosok nevében Szabó Roxána és Szabó Máté vett búcsút a ballagóktól, felemlegetve róluk egy-egy történetet. A végzősök nevében Opra Tamás köszönt el a kollégium közösségétől. Ezután az „öreg” diákokról a nevelőtanárok által írt vicces (sokat mondó) versikék hangzottak el- az érintettek és a közönség nagy örömére.

Gólyatábor

Augusztus 24-én városunk középiskoláinak kedvenc madarai, a ,,gólyák” fészkelték be magukat a kollégium épületében. Ismerkedtek a fiókaléttel, hogy a szárnybontogatás szépséges küzdelmein keresztül elsajátítsák a kötelékben repülés tudományt. Eme nemes cél elérésében lelkes segítséget kaptak a végzős diákoktól, akik nagy szeretettel – fárad(t)ságot nem kímélve – vetették bele magukat a feladatba.

Az ebéd utáni rövid bemutatkozást követően az ifjoncok azonnal kaptak hideget – meleget egyaránt. A meleget a tűzoltóság által mesterségesen szított tűz formájában (ezt nekik kellett eloltaniuk védőöltözékben, poroltóval), a hideget pedig a tűzcsapból ömlő vízsugár formájában. Szerencsére a napsugár gyorsan megszárította őket.

Ezek után 3 órás városi kalandtúra tette próbára fizikumukat. Vígaszt adott számukra, hogy szép helyeken jártak, és új ismereteket is szerezhettek. A szalonnasütés után S. Nagy Péter és Pásztor Jácint közös zenés estjét hallgathatták meg a kollégium udvarán.

Fotózás a kollégiumban

A szalagtűző ünnepség előtt néhány nappal kollégiumunkban fotózást szoktunk szervezni. Ilyenkor a végzős lányok magukra öltik a keringőre bérelt ,,menyasszonyi” ruhát, a fiúk pedig új öltönyünket. Szólóban, párban, csoportban, szobatárssal, baráttal, barátnővel, nevelővel, komolyan vagy játékosan, viccesen kerülnek lencsevégre a ,,pózolók”.

Nagy ferenc

Karácsony a kollégiumban

A téli szünet előtti héten a kollégiumban karácsonyi ünnepséget tartottunk. Ady Endre Karácsonyi rege című gyönyörű verse Szabó Gyula tolmácsolásában a régi karácsonyok hangulatát varázsolta elénk.

Sárközi Anna, a gimnázium intézményvezető asszonya és Molnárné Juhász Annamária, a szakképző iskola intézményvezetője köszöntötte a diákokat.

Télapó a kollégiumban

Ahogy az minden évben lenni szokott a kollégiumban december elején, az idén is elindult a ,,stáb”: Mikulás, Mikulásné asszonyság, a krampuszok és a fotós (hogy az utókor számára megörökítse az eseményeket). A csomagért cserébe műsort is adtak a szobák lakói. Néhol szép dal, fényárban úszó szoba és finom sütemény várta a kis csapatot, máshol pedig hathatós krampuszi segítségére volt szükség még a ,,Hull a pelyhes” elénekléséhez is. No, de semmi baj, a végén mindenki megkapta a csomagját.

Nagy Ferenc

 

Szelektív hulladékgyűjtés a kollégiumban

Minden nap tapasztaljuk azt, hogy mennyi problémát okoz a rengeteg eldobált műanyag a környezetünkben. A kollégiumban is hatalmas mennyiség keletkezik a sok üdítős-, és ásványvizes palackból, amely az elmúlt tanév elejéig a kommunális hulladék közé került. A sárga kukák sarkadi elterjedése után, amelybe műanyag-, papír-, és fémhulladékot lehet belehelyezni, a kollégium nevelőtestülete is elhatározta, hogy megteremti a lehetőségét annak, hogy a kollégium diákjai, dolgozói műanyag-, a fém-, és a papírhulladékot a folyosókon elhelyezett, külön erre a célra rendszeresített hulladékgyűjtőkbe gyűjtsék. Ez a kollégium egyik nevelési elvével, - a környezettudatosságra neveléssel- is összhangban van.

Gólyaavató a kollégiumban

Nagy szeretettel, lelkesedéssel készültek a kollégium végzősei az eseményre. Már a hozzávalók megvásárlása is örömöt adott számukra. A cukor liszt, tojás, tejszínhab nem a piskótarecept kellékeiként jelentek meg az avatón…

Azonban élvezeti értékükből ez semmit nem vont le, sőt…

Miután a kisgólyák ellejtették a ,,kezdő-gólya-táncot”, szórakoztató feladatokat kellett megoldaniuk. Énekeltek, szerelmet vallottak, nyelvtörőt adtak elő (savanyú jégkockával a szájban). A tojáskvíz szellemüket dolgoztatta meg. A búvárszemüveg nagy segítséget jelentett a cukorkák lisztestálból való kihalászásában, természetesen a kezek segítsége nélkül.

Beköltözés a kollégiumba

Szeptember 1-je csak a meteorológiai ősz első napja, de most ezen a napon még rekkenő hőség volt, tombolt a nyár. Nyár ide, vagy oda, de kezdődik a suli…! - Gondolhatták azok a diákok, akik ezen a szép vasárnapon visszaköltöztek a másik otthonukba, a mi kis kollégiumunkba.

Gólyatábor a sarkadi gimnáziumban

Az Ady Endre-Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium ebben az évben is megszervezte a gólyatábort augusztus 26-28. között, amin a szakgimnázium diákjai is részt vettek.

A ,,gólyanevelő” végzős diákok nagy szeretettel fogadták a kisgólyákat. A sarkadi tűzoltók bemutatójuk során a ,,vízágyúk” bevetésével megmutatták az ifjoncoknak, hogy nem csupán oltásra, hanem hűtésre is kiválóan alkalmas a víz.

Ballagás a kollégiumban

Április 25-én kora délután a kollégium nem végzős diákjai a kertben gyűjtött növényekkel takarosan feldíszítették az épület előterét, lépcsőit, folyósóit.

A ballagók még utolsó alkalommal végig járták szeretett otthonuk szobáit. Balogh Endre tanár úr saját versével köszöntötte a fiatalokat, majd Sárközi Anna intézményvezető asszony üdvözölte az ünnepelteket, és a jövőre vonatkozó tanácsokat, intelmeket fogalmazott meg számukra.

Oldalak

Feliratkozás Kollégium csatornájára