ERASMUS+

Erasmus+ pályázat - Patras, Görögország

A tegnapi napon intézményünk delegációja az Erasmus+ pályázat keretén belül Görögországba, Patras városába utazott.

A mai napon Voundenibe, az Archeológiai múzeumba látogattak, ahol megtekintették az ásatásokat. Később a tengerparton pihentek és ismerkedtek a pályázatban résztvevő országok delegációinak tagjaival.

Erasmus+ - Modena

Az Erasmus+ olaszországi fogadó városa, Modena és a Jacopo Barozzi Instituto Technico Economico Statale oktatási intézmény volt. A Holokauszt témájában az intézményben szervezték számunkra a legtöbb programot.

Erasmus+ pályázat: Velence

Vasárnap, egy egésznapos velencei kirándulást szerveztek számunkra a vendéglátók.

Velence az észak-olaszországi Veneto régió, és az egykori Velencei Köztársaság, a Velencei patriarkátus székhelye. Az Adriai-tenger északi részén lévő mocsaras Velencei-lagúnában, 118 kisebb-nagyobb szigeten fekszik, két jelentős folyó, a Pó és a Piave torkolata között. A szigetvilág valamivel több, mint 7 km2-re terjed ki. A „comune” területe azonban ennél sokkal nagyobb, magába foglalja Burano, Murano, Torcello szigeteit a lagúna belsejében – sok apróbb szigettel együtt –, illetve Lidót és Pellestrinát a nyílt tenger felé. A várost sokszor nevezik az Adria királynőjének, a víz városának és a fény városának.

A város peremvidékről gyorsvasúttal mentünk a kitűzött célunk felé.

Hosszú séta után idegenvezető kíséretében, megtekintettük a velencei gettót. Megközelítően 1300 zsidót deportáltak a háború idején, 9-en tértek vissza és ma 300-an élnek azon a helyen, ahonnan családjaikat, rokonaikat, barátaikat küldték a halálba. Különös volt látni, a gettó közepén lévő téren, amit körös-körül régi házak vettek körül, bezárva így a teret a labdázgató zsidó fiatalokat, a beszélgető zsidó családokat.

Erasmus+ pályázat – Firenze

Az ERASMUS+ program keretén belül 2022. április 21-én, csütörtökön a tanulók és kísérő tanáraik felfedezhették Firenzét, Olaszország egyik nagyvárosát, egyben Toszkána régió székhelyét és kulturális központját. Firenze főegyházmegye székvárosa.

Az Arno folyó két partján, annak völgyében elterülő város hosszú múltra tekint vissza. Gyönyörű időben fedezhették fel a város kivételes látnivalóit, a képek magukért beszélnek!

Erasmus+ pályázat – Olaszország, Modena

2022. április 20-án a délelőtti órákban intézményük 5 diákja és két kísérő pedagógusa, Sárközi Anna intézményvezető és Szőke Csaba nagy lelkesedéssel indultak el Olaszországba, Modena városába.

Az első napot, éjszakát Bolognaban töltötték.

2022. április 21-én indultak tovább Modena városába, ahol találkoznak az olasz fogadó iskola diákjaival, valamint a részvevő román, a görög és német iskola tanulóival.

Külföldi vendégek a sarkadi Ady Endre-Bay Zoltán Gimnázium és Kollégiumban

Iskolánkban ez év novemberében az „Against the final solution” c. Erasmus+ pályázat keretén belül görög és román diákok vendégeskedtek.

A 2019-ben induló pályázat lebonyolítását a COVID vírus megnehezítette, a programok megvalósítását késleltette. A partneriskolák közül a görögországi Patrasból és a romániai Iasiból érkezett hozzánk 12 diák és négy pedagógus. Az olasz partneriskola online kapcsolódott be, mivel a vírus újabb hulláma miatt nem jöhettek a saját országaik rendelkezései miatt.

A sarkadi gimnázium Erasmus+ projektjének első nemzetközi találkozója sikeresen zárult

Jászvásár (Iași) 2019. december 1-7.

Első nap: nagy izgalommal indultunk el reggel 7 órakor az Ady Endre – Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium elől. Négy diák és két kisérő tanár. Nagyon szép idő volt és az út is változatos volt – síkság, dombok hegyek. Útközben többször megálltunk, reggelizni, ebédelni, pihenni. Voltak olyan települések ahol csak románul beszéltek, de több diák meglepetésére több helyen nagyon szépen tudtak magyarul is. Este későn érkeztünk meg , elfoglaltuk  a szobánkat az Astoria hotelben.

Második nap: reggel 9 órakor találkoztunk a hotel mellett az Unirea téren, helyi idegenvezető várt bennünket. Az idegenvezető segítségével meglátogattuk a régi Jászvásár történelmi központját, nagyon sok új ismeretet szereztünk. Megismertük a város fontosabb történelmi helyeit. Programban minden országot (Magyarországot, Olaszországot, Görögországot, Németországot és a házigazda Románia) egy- egy csapat képviselte. A programok közös nyelve az angol volt.

Az első nemzetközi találkozó a sikeres Erasmus+ pályázatban

December elsején intézményük négy diákja és két tanára, Szőke Csaba projektvezető és Molnár István a hideg ellenére nagy lelkesedéssel indultak el a romániai Iasi városába az Erasmus nemzetközi pályázat első állomására. Az úton gyönyörű tájakon haladtunk keresztül, majd az esti órákban érkeztünk meg szállásunkra a Hotel Astoriába.

Másnap reggel a főtéren találkoztunk a többi ország (Németország, Görögország, Olaszország) és a vendéglátó iskola diákjaival. A városnézésen megismerkedtünk a legfontosabb történeti, kulturális emlékekkel. Ezután az iskolában fogadtak bennünket ünnepélyesen, majd minden ország bemutatta saját országát, városát, iskoláját. A bemutató prezentációja angol nyelven készült, mivel a hivatalos nyelve a projektnek ez volt. Az elkövetkező napokban még rengeteg program volt. Például diákjaink helyi néptáncot tanultak, helyi ételekkel ismerkedtek, társadalmi szerepjátékokat adtak elő, a helyi kultúrpalotába látogattak, a témához kapcsolódó fotókiállításon vettek részt, ellátogattak a helyi egyetem könyvtárába, ahol gyönyörködhettek a város panorámájában, kiválasztották a pályázat logóját, amit a diákoknak kellett korábban elkészíteni.

Újabb sikeres Erasmus+ pályázat

Jól indul az új tanév az Ady Endre-Bay Zoltán Gimnáziumban, hiszen augusztusban jött a jó hír, hogy intézményünk sikeresen pályázott a Tempus Közalapítványnál nemzetközi iskolai együttműködések kategóriában. Ennek köszönhetően diákjaink elutazhatnak Olaszországba, Németországba, Romániába és Görögországba és mi is vendégül látjuk ezeknek az országoknak a diákjait, tanárait.

Nemzetközi találkozó Hamburgban

Az Erasmus+ pályázat programja immár negyedik állomásához érkezett. Törökország, Magyarország (Sarkad), Olaszország után Németország következett.

Október 8-án az Ady Endre - Bay Zoltán Gimnázium és Kollégium három diákja, Nagy Fanni, Juhász Evelin és Sajti Réka Gerebenics Róbert tanár úr vezetésével szállt fel a budapesti repülőtéren a Hamburgba induló járatra.

Oldalak

Feliratkozás ERASMUS+ csatornájára