Bűvösvölgy

Április 17-én a sarkadi Ady Endre-Bay Zoltán Gimnázium és a GYSZC Ady Endre-Bay Zoltán Technikum és Szakképző Iskola kilencedikes és tizedikes tanulói kísérő tanáraikkal együtt Debrecenbe utaztak, hogy részt vegyenek egy rendkívül érdekes, médiatudatossággal kapcsolatos programon.

A Bűvösvölgy médiaértés-oktató központokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hozta létre, hogy élményszerű programmal támogassa a médiaértés oktatását a 9-16 éveseknek.

A diákok 4 különböző programon vettek részt, ahol kipróbálhatták magukat az online újságírás, a rádiós műsorkészítés, a filmforgatás, és a hírműsorok szerkesztése témakörökben.

Bűvösvölgy profi hangstúdiójában a gyerekek saját rádióműsort készíthettek, melyben ők alakították a műsorvezetőt, az interjúalanyt, a hírszerkesztőt, reklámot is készíthettek és maguk választották ki a műsorban elhangzó zenéket is.

A filmes foglalkozásunkon a gyerekek megtapasztalták, hogyan áll össze egy néhány jelenetből álló film, és kipróbálhatták magukat a legfontosabb szerepkörökben. A történetet maguk találták ki, majd a szereposztás, a párbeszédek felvázolása és a jelmezek kiválasztása után kezdődhetett a forgatás a díszletautóval, vagy a greenboxban. Az utómunka során előre rögzített snittekkel és zenével tették teljessé a produkciójukat.

A híreknek szentelt foglalkozáson egy általuk választott híranyagból több álláspontot bemutató riportot állíthattak össze.

 A reklámnak szentelt foglalkozáson megismerték a kereskedelmi kommunikáció alapvető elemeit a célcsoporttól az üzenetig. Közösen, csapatmunkában jöttek rá, mivel hatnak rájuk a reklámok, amikor maguk is reklámot állítottak össze kész felvételekből saját kreatív elképzeléseik szerint egy általuk választott termékhez.tt anyagokat felkonffal, narrációval és interjúval egészítették ki.

Az újságszerkesztés folyamán a gyerekek magazintípusokhoz szerkesztettek címlapfotót, vizuális történetekhez válogatnak fotósorozatot.

A nap végén fáradtan ugyan, de sok-sok nevetéssel, élménnyel, új információkkal gazdagabban tértek haza diákjaink.